Mentale Flexibiliteit

De steeds sneller veranderende omgeving doet een beroep op het verandermogen en de mentale flexibiliteit van mensen. Snel kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen, het oude los kunnen laten. Minder uit gewoonte reageren, maar moeiteloos en doelbewust doen wat werkt voor jezelf en je omgeving. Hierbij werk ik in coaching en training o.a. met ACT, Acceptance and Commitment Therapie. ACT versterkt de psychologische flexibiliteit en het verandervermogen, zodat mensen loskomen van gedachten en gevoelens, uit hun gewoontepatronen stappen en handelen in lijn met hun waarden en doelen.

Parkeer je Piekerverstand

Mensen hebben 50.000 gedachten per dag, waarvan 80 procent negatief geladen is. Loskomen van gedachten die je in de greep houden met humorvolle oefeningen, hoe fijn is dat! Ons verstand maakt soms overuren. Herken je dat? Ons brein is een fantastische verhalenverteller, die continu vergelijkt, oordeelt, evalueert en fantaseert. Ons brein produceert nu eenmaal gedachten. Als we onze gedachten te serieus nemen, gaan we piekeren. En kom daar maar weer eens vanaf. We zijn gewend om de inhoud van gedachten te veranderen, en negatieve gedachten om te denken naar positieve gedachten. Van ‘dit gaat me nooit lukken’ naar ‘ik kan het!’ Dat kost veel energie. Want iedere keer dat een negatieve gedachte opkomt en bezit van je neemt, zijn je hersenen aan het werk om de positieve daar tegenover te stellen. En dat is hard werken!

 

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Zing je belemmerende gedachten eens op bijvoorbeeld ‘lang zal ze leven’. Of spreek ze op verschillende toonhoogten uit. Beetje gekke oefening? Zeker! Maar met groots effect. Je zult merken dat je negatieve gedachte nauwelijks meer opkomt. En als hij opkomt, is de lading ervan af. Het gaat erom onplezierige gedachten te zien zoals ze werkelijk zijn – alleen maar woorden – en de strijd ertegen te staken. Zo maak je je los van nutteloze denkprocessen, zodat je je aandacht op leukere zaken kunt richten. Defuseren, het losmaken van gedachten, is een krachtig instrument uit ACT.

 

Wil je defusietechnieken leren toepassen voor jezelf of in de begeleiding van anderen? Schrijf je in voor de Masterclass ‘Parkeer je Piekerverstand’ en leer moeiteloos loskomen van gedachten die je in de greep houden. Deze geaccrediteerde masterclass wordt beoordeeld met een 8,6 gemiddeld.

 

Daarnaast geef ik op 10 mei samen met Peggy Burghouts de Masterclass ‘Rust in je Ratelbrein’. In deze masterclass ervaar je ook wat er gebeurt als je gevoel omarmt en het de ruimte geeft. Het klinkt paradoxaal, maar volledig toelaten betekent dat de sterkte ervan afneemt en er ruimte komt voor dat wat voor jou belangrijk is. Zo kun je koersvast handelen in lijn met jouw waarden. Lees hier meer over de Masterclass ‘Rust in je Ratelbrein’ op 10 mei a.s.

 

Meer lezen over de werking van defusietechnieken om gedachten los te laten? Lees het artikel Parkeer je Piekergedachten dat ik voor BG Magazine schreef.

 

Ook incompany

 

De verfrissende aanpak en oefeningen uit ACT kunnen ook onderdeel uitmaken van een maatwerk incompany programma op het gebied van vitaliteit, duurzame inzetbaarheid, omgaan met werkdruk, persoonlijk leiderschap, een inspirerende teamdag, enz.

 

 

ACT bestaat uit 6 kernprocessen, die nauw samenhangen met elkaar:

 

Acceptatie: Het gevecht stoppen tegen ongewenste gedachten en gevoelens en de bereidheid opbrengen om ze er te laten zijn.
Defusie: Slechts 20% van onze gedachten is positief. Dat wil zeggen dat we 80% van onze tijd spenderen aan negatieve gedachten!Met defusietechnieken leer je afstand nemen van je gedachten. Je bent je gedachten niet. Je leert te kijken naar je denken, in plaats van erdoor in bezit te worden genomen.
Toeschouwer van jezelf: Het leren jezelf van een afstand te kunnen bekijken, los van de rollen die je vervult, en de eigenschappen die je jezelf toedicht.
Hier en Nu: Psychisch aanwezig kunnen zijn, bewust stil kunnen staan bij de ervaringen van het moment in plaats van functioneren op de automatische piloot en steeds richten op de toekomst of het verleden.
Waarden/Koers: Leren om (oude) oplossingen los te laten en je te richten op de belangrijke waarde die eronder zit. Commitment aangaan ten opzichte van die waarden is een sterke motor om je eigen acties te richten.
Toegewijd Handelen: Actie ondernemen gericht op datgene wat belangrijk voor je is (je waarden) en je niet laten leiden door je problemen. Kort gezegd: leven naar je waarden door ernaar te handelen.

Informatie:

 

Datum:
12 april: 9.00 - 13.00 uur

Locatie:
The Colour Kitchen, Prinses Christinalaan 1, Utrecht

Prijs:
€ 245,- exclusief BTW

Informatie:
06 – 21 555 285, annette@anderseigen.nl

Deelnemers:
maximaal 12

 

Schrijf je nu in voor de Masterclass 'Parkeer je Piekerverstand':

  Door het verzenden van dit formulier gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van onze masterclasses. Deze worden per mail meegezonden.

  Testimonials

  Blog en Artikelen

  • Thuiswerken is de nieuwe werkelijkheid. Wie had dat ooit gedacht, in februari stond ik nog met mijn collega nietsvermoedend samen voor de groep in een zaaltje. Toen was dat onze enige manier van werken. Nu kan ik ook genieten van het geven van een online......

  • Werkgevers vragen normaal al veel flexibiliteit van werknemers, tijdens de coronacrisis gebeurt dat nog meer. Voor wie niet flexibel is, is er goed nieuws: met deze trucs kun je dat alsnog worden. Lees hier het artikel in Intermediair....

  • Deze week was ik in het kader van de week van de werkstress met Peggy Burghouts te gast in het programma Zaken Doen bij BNR radio. 1.3 miljoen mensen ervaren werkstress en hebben moeite om (buiten werktijd) het werk los te laten. Aan ons de......

  Wil je mijn blog ‘Vensters voor Groei’ over ontwikkeling van mensen ontvangen? Laat hier je mailadres achter.

   Wil je mijn blog ‘Vensters voor Groei’ over ontwikkeling van mensen ontvangen? Laat hier je mailadres achter.