4 ingrediënten voor energiek thuiswerken!

Thuiswerken is de nieuwe werkelijkheid. Wie had dat ooit gedacht, in februari stond ik nog met mijn collega nietsvermoedend samen voor de groep in een zaaltje. Toen was dat onze enige manier van werken. Nu kan ik ook genieten van het geven van een online training, waarbij we beide achter ons eigen schermpje zitten, terwijl we drie straten van elkaar vandaan wonen. Voordat de deelnemers online inchecken, kletsen we even bij, over wat er op dat moment bij ons leeft, zoals mensen op kantoor bij het koffieapparaat. We voelen online dezelfde verbinding als in een fysieke ruimte, ook met onze deelnemers, dat geeft energie en werkplezier.

Hoe houd je jezelf energiek en geïnspireerd bij het vele thuiswerken? Dat is een uitdaging voor iedereen om persoonlijk vorm te geven. Zo hebben we allemaal onze eigen energiegevers en energievreters. Stephen Covey onderscheidt vier ingrediënten om energiek in je werk en in het leven te staan, met 4 bronnen van vitaliteit: fysiek, sociaal-emotioneel, mentaal, en inspiratief. Dan gaat het om fysieke fitheid, in verbinding zijn met anderen, mentale uitdaging, en het gevoel hebben zinvol bij te dragen en ertoe te doen.

Wil je je team of medewerkers in de organisatie ondersteunen om energiek thuis te werken? Lees dan meer over de workshop ‘Energiek thuiswerken’. Wil jij jouw energieniveau versterken? Doe dan onderstaande oefening.

Oefening voor jezelf: Hoe scoor jij op de 4 bronnen van vitaliteit?

1.      Bij welke energiebron ervaar jij deze periode minder energie?

·        fysiek (fysieke fitheid)

·        sociaal-emotioneel (in verbinding zijn met anderen)

·        mentaal (mentale uitdaging, groei)

·        inspiratief (het gevoel hebben zinvol bij te dragen en ertoe te doen)

2.      Waar zit ‘m dat in?

3.      Welke van de 4 energiebronnen wil je versterken?

4.      Wat is je kleinst mogelijke actie om deze energiebron te versterken, zodat je je energiek en ontspannen voelt?

Tip: nodig een collega uit deze oefening samen te doen en deel je inzichten. Zo werk je meteen aan verbinding met anderen?.

Workshop Energiek thuiswerken

Het vele thuiswerken doet een beroep op de veerkracht van medewerkers. De hele dag online overleggen, vervagende grenzen tussen werk en privé, minder sociaal contact met collega’s. We werken niet louter voor het doel van de organisatie. Werk is ook belangrijk voor ons welbevinden. En welbevinden voor ons werk. Bovendien blijken veel centrale cognitieve functies van de hersenen, zoals waardering, probleemoplossend vermogen, of creativiteit beter plaats te vinden in een sociale omgeving.

Hoe blijf je – nu thuiswerken de norm is geworden – energiek, fit en betrokken? Je werkritme vormgeven, gemotiveerd blijven, discipline houden, doelen stellen, contact met je collega’s onderhouden én plezier hebben in je werk. Allemaal bij elkaar best ingewikkeld! In deze workshop van 4 uur ontdek je:

  1. 4 dimensies van vitaliteit: fysiek, mentaal, inspiratief en sociaal-emotioneel
  2. wat jouw energiegevers en jouw energievreters zijn
  3. jouw opties om je energiek en fit te voelen en je werkplezier op peil te houden

Je maakt jouw persoonlijke energiebalanskaart op dit moment in je werk en privéleven: Waar krijg jij energie van? Waar laad jij van op? Wat kost jou energie? Je komt tot inspirerende inzichten en acties, waarmee jij ruimte maakt voor je eigen behoeften. Zodat je je energie kunt managen en in balans blijft met jezelf. Deze workshop van een dagdeel is interactief, reflectief en praktijkgericht. Goed om met je eigen team te doen of in open inschrijving aan te bieden aan medewerkers in de organisatie.