De Muppets in ons hoofd

Hoe houd je ruimte in je hoofd als de werkdruk toeneemt? Leven is makkelijker dan je denkt, maar moeilijker als je denkt. Met plezier kijk ik terug op de startdag die ik donderdag over dit thema mocht verzorgen voor 80 medewerkers van GGD Noord en Oost Gelderland.

Wist je dat ons brein 50.000 gedachten per dag produceert, waarvan 80 procent negatief geladen is? Knap eigenlijk, hoe wij mensen het volhouden in deze moderne maatschappij. Ons brein wordt continu getriggerd door wat we waarnemen. Reclame-uitingen, billboards, social media, telefoon, radio en tv. Onze hersenen koppelen onze waarnemingen direct aan eerdere ervaringen. Zo ontstaan pakketjes van gevoelens en gedachten die soms ongewild de kop opsteken en maken dat we ons onnodig druk maken. Het lijken soms wel de Muppets in je hoofd!

Ons brein maakt overuren. En dat terwijl ons lichaam zich genetisch nog in de oertijd bevindt. We zijn gebouwd op lopen, slapen, eten verzamelen en buiten zijn. Niet ons lijf, maar ons hoofd raakt overbelast. In onze mailbox screenen we mail op relevantie en geven aandacht aan die mails die belangrijk voor ons zijn. Hoe fijn zou het zijn als we op dezelfde wijze met de SPAM in ons hoofd om konden gaan?

Op deze startdag zijn medewerkers in 5 actieve workshops aan de slag gegaan met ACT (Acceptance and Commitment Therapy): een verfrissende manier om moeiteloos los te komen van gedachten. Zodat je je aandacht kunt richten op dat wat belangrijk en waardevol is. Het was een dag vol inspiratie, humorvolle oefeningen en eyeopeners. Met dank aan collega’s Karin Niesing, Petra van Hameren, Judith Puttiger en Peggy Burghouts die deze dag mee tot een succes hebben gemaakt.