SPAM in je hoofd

In de huidige informatiemaatschappij maakt ons brein overuren. Vroeger werkten mensen met hun handen, nu werken we met ons hoofd. Ons lijf raakt niet snel meer overbelast, maar hoe zit dat met ons brein? Dat produceert de hele dag door gedachten. Deze gedachten zijn lang niet allemaal even relevant of bruikbaar. Soms zelfs ronduit vervelend. Je zou het kunnen vergelijken met de stroom e‐mail die je dagelijks binnenkrijgt.

Toch hebben we de neiging onze gedachten allemaal serieus te nemen. Alsof we elke mail die we binnenkrijgen openen, helemaal doorlezen en hier vervolgens uitgebreid op reageren. In werkelijkheid gaan we heel anders met onze e-mail om. We screenen mail op relevantie en geven aandacht aan die mails die belangrijk voor ons zijn. De SPAM‐mails laten we links liggen.

We kunnen ook op een vergelijkbare manier met onze gedachten omgaan. Door te defuseren: gezonde afstand nemen van je gedachten. Met defusietechnieken kun je leren bepaalde gedachten minder aandacht te geven. Je maakt je los van nutteloze denkprocessen, zodat je je aandacht op waardevolle zaken kunt richten.